Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τα ΑΕΙ όμηροι ρουσφετιών του παρελθόντος

Από την προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοικητικών υπαλλήλων του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ίδρυμα καλείται να διαχειριστεί αμαρτήματα του παρελθόντος, δηλαδή τις αθρόες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που έγιναν χωρίς διαφανή κριτήρια.


Του Απόστολου Λακασά / kathimerini.gr

Τα ρουσφέτια του παρελθόντος «πληρώνουν» σήμερα τα ΑΕΙ. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα καλούνται να δώσουν κατάλογο με τους 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και σε ορισμένα ιδρύματα έχει ήδη κηρυχθεί «πόλεμος». Συγκεκριμένα στο ΕΜΠ, το οποίο πρέπει να «συνεισφέρει» με 500 υπαλλήλους, οι «Πεπονήδες» μαλώνουν με τους «Βασάκηδες» και όλοι μαζί με τους «Πάκηδες»! Με τα υποκοριστικά αυτά διακρίνουν τους διοικητικούς υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν στο ίδρυμα αθρόα και χωρίς διαφανή κριτήρια, επί συγκεκριμένων υπουργών Προεδρίας: του Αναστάσιου Πεπονή, της Βάσως Παπανδρέου και του Προκόπη Παυλόπουλου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το ίδρυμα ζούσε την εποχή της μεγάλης οικονομικής ευημερίας, των ερευνητικών κονδυλίων που διεκδικούσε και ελάμβανε, των πακέτων του ΚΠΣ. Τότε εισήλθε στο ίδρυμα σημαντικός αριθμός ερευνητών, που μονιμοποιήθηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι. Σήμερα ουδείς μπορεί να αξιολογήσει την ακαδημαϊκή επάρκειά τους. Οι «Πεπονήδες» μαλώνουν με τους «Βασάκηδες» και όλοι μαζί με τους «Πάκηδες»!

Τα ονόματα, όπως εξήγησε μιλώντας χθες στην «Κ» έμπειρος καθηγητής του ΕΜΠ, αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους, που τους διακρίνουν με κριτήριο το όνομα του υπουργού Προεδρίας που προώθησε το νομικό πλαίσιο με το οποίο μονιμοποιήθηκαν την προηγούμενη 20ετία στο ίδρυμα. Δηλαδή, υπάρχουν εκείνοι που μονιμοποιήθηκαν με βάση Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε επί υπουργίας Αναστάσιου Πεπονή (1993-1994), εκείνοι που ευνοήθηκαν από το Προεδρικό Διάταγμα επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου (1999-2001) και εκείνοι – οι περισσότεροι όλων– που μονιμοποιήθηκαν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Προκόπη Παυλόπουλου. Ουσιαστικά, τα μαχαίρια βγήκαν στο ΕΜΠ, καθώς μέχρι την προσεχή Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν επιλεγεί οι 1.765 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, και εξ αυτών στο ΕΜΠ αναλογούν περί τους 500.

Ετσι σήμερα το ίδρυμα καλείται να διαχειριστεί αμαρτήματα του πρόσφατου παρελθόντος, δηλαδή τις αθρόες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που έγιναν χωρίς διαφανή κριτήρια. Μάλιστα, οι κόντρες είναι πολυεπίπεδες, αφού οι πρυτανικές διοικήσεις του ΕΜΠ δείχνουν αμήχανες ως προς την παρουσίαση και την αντιμετώπιση του θέματος. Και αυτό διότι η πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν τελευταίοι ήταν από το 2005 μέχρι το 2009, δηλαδή επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι πρυτανικές διοικήσεις του ΕΜΠ από το 2004 και μετά είναι φίλα προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 το ίδρυμα ζούσε την εποχή της μεγάλης οικονομικής ευημερίας, των ερευνητικών κονδυλίων που διεκδικούσε και έπαιρνε, των πακέτων του ΚΠΣ. Τότε, χωρίς ανοιχτές διαδικασίες πρόσληψης, εισήλθε στο ίδρυμα σημαντικός αριθμός ερευνητικού προσωπικού. Πού βρίσκονται σήμερα; Μονιμοποιήθηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, σήμερα το ίδρυμα διαθέτει 850 διοικητικούς υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 250 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι 600 είναι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου – ΙΔΑΧ όπως ονομάζονται. Από τους 600 οι 417 μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, διότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ομως πίσω από τη μονιμοποίηση κρύβονται δύο βασικές στρεβλώσεις - «πληγές», κατ’ άλλους:

• Ουδείς μπορεί σήμερα να αξιολογήσει την ακαδημαϊκή επάρκεια όσων μονιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Ομως, καθώς η πρόσληψη δεν έγινε με ανοιχτές διαδικασίες, μεταξύ αυτών υπάρχουν συγγενείς καθηγητών ή κάποιοι που είχαν με κομματικές περγαμηνές. «Πρέπει να φύγουν όσοι μπήκαν με νεποτισμό», ανέφερε προχθές πανεπιστημιακός του ιδρύματος σε ανοιχτή σύσκεψη για το θέμα.

• Πολλοί εξ αυτών μονιμοποιήθηκαν μεν σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά ουσιαστικά ήταν ερευνητές, που έκαναν και διδακτικό και ερευνητικό έργο πλην του διοικητικού. Αυτοί απλώς αξιοποίησαν το Διάταγμα Παυλόπουλου για να μονιμοποιηθούν σε διοικητικές θέσεις με το αιτιολογικό ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ιδρύματος. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη πρόσφατα, όταν καθηγητής πήρε ερευνητήδιοικητικό υπάλληλο σε αποστολή για σεισμολογικούς ελέγχους, αφήνοντας τη διοικητική του θέση κενή!

Εντέλει από τους 850 διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΜΠ σε αμιγώς διοικητικές θέσεις σήμερα απασχολούνται οι 300!

Σε τι διλήμματα βρίσκεται το ίδρυμα, λόγω των κομματικών προσλήψεων; Κατ’ αρχήν να αποψιλωθεί από διοικητικούς υπαλλήλους, αφού οι θέσεις των ΙΔΑΧ δεν είχαν ενταχθεί στο οργανόγραμμα του ΕΜΠ. Πόσω μάλλον που το ίδρυμα, λόγω της παρουσίας και απασχόλησης των ΙΔΑΧ, δεν διεκδίκησε –παρότι μπορούσε– την κάλυψη των 400 θέσεων διοικητικού προσωπικού που μένουν κενές. Κατά δεύτερο, λόγω του κυβερνητικού προγράμματος διαθεσιμότητας, το ΕΜΠ κινδυνεύει να χάσει ερευνητές που συνδράμουν στο ακαδημαϊκό έργο, την ίδια στιγμή που έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις συμβασιούχων πανεπιστημιακών για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Βέβαια, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για το νέο λύκειο δίνει τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να «μετατρέψουν» τους ΙΔΑΧ που έχουν διδακτορικό σε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό και να τους αξιοποιήσουν για διδακτικό έργο. Ομως, από τους 600 ΙΔΑΧ του ΕΜΠ μόνο οι 170 έχουν διδακτορικό δίπλωμα.

Εκτός από τους 500 του ΕΜΠ, για τη συμπλήρωση των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων θα «προσφέρουν» και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και ΑΠΘ. Για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων συνεκλήθη χθες το συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων. Υστερα από τετράωρη συνεδρίαση, αποφάσισε να ζητήσει ουσιαστικά παράταση της εφαρμογής της διαθεσιμότητας, καθώς πρότεινε να γίνει αξιολόγηση των δομών των ΑΕΙ με αξιόπιστο τρόπο. Επίσης, ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ έχει προγραμματίσει έκτακτη σύνοδο μέχρι 17 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...