Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Παραίτηση Γραμματέα ΝΕ ΠΑΣΟΚ Εύβοιας

"Ηρθε η ώρα να αναζητηθεί η νέα και ενιαία έκφραση» της σύγχρονης Kεντροαριστεράς, τονίζει σε   επιστολή του προς τον Bαγγέλη Bενιζέλο ο Γραμματέας της Nομαρχιακής ΠAΣOK Eύβοιας  Bαγγέλης Aυλωνίτης και δηλώνει την παράιτησή του.

Στην επιστολή του, ο Bαγγέλης Aυλωνίτης τονίζει, ότι το σημερινό ΠAΣOK δεν εκφράζει πλέον τη δημοκρατική παράταξη και προαναγγέλλει  εξελίξεις στον πολιτικό χώρο με την ίδρυση Oμίλου Προβληματισμού Σκέψης και Δράσης στην Eύβοια!

Η παραίτηση Αυλωνίτη έχει προκαλέσει αναταραχή στο τοπικό ΠΑΣΟΚ και όλοι αναμένουν τα νέα πολιτικά, βηματά του. 
 
Ολόκληρη η επιστολή του Αυλωνίτη:
 
«Αυτό το φθινόπωρο δεν είναι σαν τα άλλα. Είναι θλιβερό και μελαγχολικό με την κοινωνία σε απόγνωση και νευρικό κλονισμό από τις απανωτές «διασώσεις».
Η αποκοπή από το ΠΑΣΟΚ μεγάλου τμήματος της κοινωνίας , οφείλεται κυρίως στις εφαρμόζουσες αδιέξοδες πολιτικές.

Πολιτικές που επιδρούν βίαια στα αναιμικά πλέον εισοδήματα της μισθωτής εργασίας , ιδιαίτερα των αδύναμων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Αυτό συμβαίνει και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.  Η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την δραματική μείωση της ζήτησης,  την ασφυκτική πίεση των επαγγελματιών και την κατακόρυφη αύξηση των ανέργων δημιουργεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και εκρηκτικό περιβάλλον.

Στα κοινωνικά αδιέξοδα «επενδύουν» και ενδημούν φαινόμενα των άκρων. Οι χώρες του βορρά – οι οποίες συσσώρευσαν πλούτο- ή θα στηρίξουν εμπράκτως τις αδύναμες χώρες του νότου ή η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς εκτροχιασμό.

Ο πολίτης παρακολουθεί με αίσθημα απορίας και οργής την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να αρθρώσει πειστικά και κυρίως να εφαρμόσει με σαφήνεια πολιτικές , με στόχο την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάτασης της χώρας και εξόδου της από την κρίση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε εγκλωβιστεί σε μια  οικονομική διαχείριση της κρίσης , οδηγώντας την κοινωνία σε πρωτοφανή αδιέξοδα. Οι κρίσεις αυτού του μεγέθους απαιτούν πρωτίστως πολιτικές αποφάσεις και κατόπιν οικονομικές προσεγγίσεις.
Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία της χώρας κινείται με κοντόφθαλμες λογιστικές μεθόδους ως να διαχειρίζεται «Ανώνυμη Εταιρεία».

Το πολιτικό προσωπικό, δέσμιο των πελατειακών σχέσεων και εξαρτήσεων ανέβαλε κάθε μεταρρυθμιστική και διαρθρωτική αλλαγή στη χώρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες της εργασίας να είναι τα μόνα υποζύγια στην κατανομή των βαρών. Στο αβέβαιο και ανασφαλές περιβάλλον , εάν προσθέσουμε και την ακινησία του πολιτικού συστήματος, αναπτύσσεται στους πολίτες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά έντονο το αίσθημα της αδικίας , της οργής και εν τέλει της απόρριψης.

Στο πολιτικό σύστημα απαιτούνται σαρωτικές αλλαγές που θα υπερβαίνουν την σημερινή γκρίζα όψη του.

Εν τάχει:
-Κατάργηση του προνομίου της Βουλευτικής σύνταξης (κάθε πολίτης (εάν λαμβάνει) ή πολιτικός λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη)
-Άμεση θεσμοθέτηση θητειών όλων των εκλεγμένων πολιτικών προσώπων (κοινοβούλιο, Αυτοδιοίκηση, κόμματα).
-Κατάργηση του «θεσμού» των μετακλητών υπαλλήλων (εάν προκύπτει ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης των πολιτικών , το ΑΣΕΠ με δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό προκηρύσσει , ελέγχει  και επιλέγει).
-Μείωση εδρών του κοινοβουλίου από 300 σε 180 (με ταυτόχρονη κατάργηση του σταυρού προτίμησης  και καθιέρωση  εκλογικής λίστας. Με διαφάνεια στην επιλογή από ευρεία εκλεκτορικά σώματα).
-Διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων (έλεγχος χρηματικών εισροών και εξόδων. Το ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2011 ξόδεψε και χρωστά προς τρίτους 130 εκ.ευρώ και ταυτόχρονα οι υπάλληλοι του είναι ακόμα απλήρωτοι!!!).
-Διαχωρισμός όλων των θεσμικών εξουσιών από το κράτος με ταυτόχρονη κατάργηση των επιχορηγήσεων.
-Ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών, (με ανάπτυξη θεσμικών εργαλείων ώστε να ακυρώνεται η πολιτική και κρατική παρέμβαση).
-Περουσιολόγιο πολιτικών (κατάργηση του επιφανειακού πόθεν έσχες που δεν κατέληξε χρόνια τώρα ποτέ και πουθενά. Η περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών-κι όλων των εμπλεκόμενων με το Δημόσιο –να αιτιολογείται από τις φορολογικές δηλώσεις των ετών που εισήχθη έως την αποχώρηση του από την πολιτική και εν γένει από το δημόσιο βίο).
-Εκλογικός νόμος  ( καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα)
Δυστυχώς στην Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη δεν ακούστηκαν ούτε καν ψήγματα απόψεων –προτάσεων για τις αναγκαίες τομές του πολιτικού συστήματος.

Ένας πολιτικός φορέας όπως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αλλάζει συθέμελα τα «κακώς κείμενα». Και τούτο δε συμβαίνει.


Εκτιμώ ότι οι σαρωτικές αλλαγές οφείλουν να εκκινούνται πρωτίστως από τις πολιτικές ηγεσίες, καθότι ο ρόλος τους οφείλει να είναι και διαπαιδαγωγικός , εκπέμποντας θετικά μηνύματα, σηματοδοτώντας αξιακές στάσεις και συμπεριφορές στην κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ της επετηρίδας , της αναξιοκρατίας , των διαγκωνισμών , των κλειστών θυρών ήταν κανόνας στην «κραταιά» περίοδο, και κυρίως αναδεικνύοντας την ένοχη σιωπή της επίπλαστης δανειακής «ευημερίας».


Η από χρόνια συνειδητή απαξίωση των περιφερειακών οργάνων εκφράζει και σήμερα την άλλη όψη του ίδιου χρεωκοπημένου νομίσματος. Ακόμα και σήμερα οι επιχειρούμενες «Επιτροπές Ανασύστασης» στερούμενες στόχων και περιεχομένου εξαντλούνται σε γενικόλογη «κουβέντα».

Δυστυχώς πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικά και οργανωτικά αποστεωμένο. Δεν μπορεί να εκφράσει και κυρίως να υπηρετήσει αυθεντικά τα σύγχρονα αιτούμενα της κοινωνίας.

Απέναντι στις δεξιές και αδιέξοδες πολιτικές , στις γενικόλογες στρογγυλεύσεις και στις υποτιθέμενες αρεστές πολιτικές , απαιτείται η άθροιση όλων των προοδευτικών σοσιαλιστικών , αριστερών δυνάμεων με στόχο της δημιουργία και εξέλιξη της δημοκρατικής παράταξης της κεντροαριστεράς στη βάση των νέων κοινωνικών συσχετισμών.

Η κοινωνία και κυρίως η νέα γενιά, απαιτούν θετικό πρόσημο στις πολιτικές , απαιτούν βήματα εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος με δίκαιη κατανομή των βαρών, απαιτούν συθέμελες αλλαγές στην κατεύθυνση ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος.

Η σύγχρονη κεντροαριστερά οφείλει να διατυπώσει δύο μεγάλα ΝΑΙ και δύο μεγάλα ΟΧΙ:
-ΝΑΙ στη διανομή των ευκαιριών.
-ΟΧΙ στη διανομή της εξουσίας.
-ΝΑΙ στην πλειοψηφία των αγνοημένων.
-ΟΧΙ στη μειοψηφία των ευνοημένων.
Οφείλει να ιχνηλατήσει την διαμόρφωση της δομής των σύγχρονων κοινωνιών. Συμμετέχει ο πολίτης και πώς στο γίγνεσθαι;
Η αντίληψη και η πραγματικότητα ότι οι θεσμοί εκπροσώπησης απομακρύνονται, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πώς εκφράζεται το 1 εκ των ανέργων και των νέων πτυχιούχων;

Μετά από ένα μακρύ και συναρπαστικό ταξίδι της δημοκρατικής παράταξης που εκφράστηκε αδιάλειπτα από το ΠΑΣΟΚ , ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αναζητηθεί η νέα και ενιαία έκφρασή της. Η δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να εκφράζεται πλέον από ένα κόμμα.

Παραιτούμαι σήμερα από Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Εύβοιας, παραμένοντας στη Δημοκρατική Παράταξη, επιχειρώντας να συμβάλλω στην εξέλιξη της σύγχρονης κεντροαριστεράς ως το νέο ελπιδοφόρο αιτούμενο.
Στην Εύβοια: Στον άμεσο χρόνο συναποφασίζουμε την ίδρυση και έναρξη πολιτικοκοινωνικού Ομίλου προβληματισμού σκέψης και δράσης».

Βαγγέλης Αυλωνίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...