Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ο κ. καθηγητής, η δυναστεία Λάτση και η κοσμική Μαριάννα

Ο  προφέσορας, Σπύρος Λάτσης

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του London School Of Economics, συγγραφέας φιλοσοφικών βιβλίων. Κάτοικος Ελβετίας. 144ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και... Έλληνας. Στην Ψαροκώσταινα του Μνημονίου υπάρχουν και περιπτώσεις επιχειρηματιών που έχουν μάλλον το άγγιγμα του Μίδα.

Ο λόγος για τον Σπύρο Λάτση, γιο του Γιάννη Λάτση, ιδιοκτήτης της Eurobank και πλέον επιτυχημένος τραπεζίτης έπειτα και από το πρόσφατο deal συγχώνευσης της Eurobank με την Alpha Bank. Αν ακόμη και ο διεθνής Τύπος από την Δευτέρα πλέκει τα εγκώμια στον κ. Σπύρο Λάτση για «την επιχειρηματική κίνηση που έδωσε ώθηση στην Ελλάδα», ο ακριβοθώρητος τραπεζίτης παρουσιάζει το προφίλ ενός παίκτη μιας απλής Μονόπολης. Εξάλλου, από νεαρή ηλικία οι συνομήλικοί του συνήθιζαν να τον......

«πειράζουν» λεγοντάς του ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι Μονόπολης, μόνο ο Σπύρος τραβάει πάντα την κάρτα «Αγόρασε».

Όπως και να έχει, δύσκολα αμφισβητεί κανείς την ικανότητα του Σπύρου Λάτση να διαχειριστεί μια τεράστια περουσία που κληρονόμησε από τον μεγιστάνα πατέρα του. Κατέστησε τα Ελληνικά Πετρέλαια μια από τις πιο προσοδόφορες επιχειρήσεις στη χώρα μας, πατώντας αξιοπρεπώς στα χνάρια του πατέρα του και ιδρυτή της εταιρίας. Iδιαίτερα σημαντική ήταν η βράβευση των EΛΠE ως η εταιρεία με το σημαντικότερο επενδυτικό σχέδιο στον παραγωγικό τομέα, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Stat Bank, ενώ με προσωπική του παρέμβαση ο Σπύρος Λάτσης ζήτησε να μην γίνει καμία περικοπή μισθών στους εργαζομένους παρά την γενικότερη κρίση.

Σπούδασε στο London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση. Αν και καταγόταν απο εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε τo EFG Group - το οποίο συμμετέχει στην ελληνική τράπεζα EFG Eurobank-Ergasias και στην ελβετική τράπεζα EFG International, με ποσοστό 40% περίπου στην κάθε μία - έναν πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο με σημαντική θέση στην αγορά Private Banking στην Ελβετία.

Ο Σπύρος Λάτσης διαθέτει ένα από τα πολυτελέστατα και μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι στην 68η θέση στη λίστα του περιοδικού με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 4,8 δισεκατομμύρια δολλάρια, όντας ο πλουσιότερος Έλληνας.

Είναι παντρεμένος με την Ντόροθι Μπράντλεϊ και έχει δύο παιδιά. Διαμένει μόνιμα στην Γενεύη της Ελβετίας. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και τα... χιλιόμετρα δεν επιτρέπουν τις συχνές οικογενειακές συνάξεις. Ο νεαρός Λάτσης, για παράδειγμα, μπορεί άνετα να ενταχθεί στην κατηγορία των «αλκοολικών της εργασίας», αφού δουλεύει ασταμάτητα, δεν πάει ποτέ διακοπές και είναι λάτρης μιας απλής, σχεδόν ασκητικής, ζωής με τη γυναίκα του Δωροθέα και τα παιδιά τους.

Στη Γενεύη βρίσκεται σχεδόν πάντα, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες αρκετές από τις δραστηριότητες του ομίλου- αλλά είναι παρών σε όποιο μέρος του κόσμου τον καλεί το καθήκον- στην Αθήνα για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, στο Λονδίνο για τις ναυτιλιακές υποθέσεις ή για τις επενδύσεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην σοβιετικής επικράτειας, στη Νέα Υόρκη, στα λιμάνια και στα ναυπηγεία της Απω Ανατολής. Ωστόσο, συχνά πυκνά ο Σπύρος Λάτσης ταξιδεύει στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να δεί τις αδερφές τους τις οποίες και πολυαγαπά.

Η «κοσμική» Μαριάννα Λάτση

Η μεγαλύτερη αδελφή του, η Μαριάννα Λάτση, ζει μόνιμα στην Αθήνα και, πέραν όλων των άλλων επαγγελματικών της δραστηριότητων, είναι η ψυχή του Ιδρύματος Λάτση που έχει πετύχει να φέρει στο «Παλλάς Αθηνά»- το πρώην ξενοδοχείο Απέργη- της Κηφισιάς ορισμένα από τα πιο τρανταχτά ονόματα της τέχνης, της διανόησης και του πολιτισμού στο τέλος του 20ού αιώνα. Το πέρασμα, για παράδειγμα, του Μάρλον Μπράντο από την Κηφισιά έκανε τον γύρο του κόσμου.

Είναι μέτοχος στην EFG Eurobank ενώ συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του ιδρύματος Λάτση. Το 2008 βρέθηκε μαζί με τον αδερφό της, Σπύρο Λάτση, στην 68η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 11 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Τον Νοέμβριο του 1982 παντρεύτηκε τον δάσκαλο θαλάσσιου σκι απο την Βουλιαγμένη Γρηγόρη Κασιδόκωστα, μετέπειτα δήμαρχο Βουλιαγμένης, με τον οποίο μάλιστα απέκτησε και ένα παιδί τον Πάρι-Xρήστο. Ο πατέρας της εναντιώθηκε αμέσως με τον γάμο αυτό και μετά απο πέντε χρόνια το 1987 η Μαριάννα Λάτση έκανε αίτηση διαζυγίου, η οποία εκδόθηκε μετά απο μερικούς μήνες. Λίγο αργότερα σύναψε σχέση με τον ηθοποιό Νίκο Κούρκουλο, ο οποίος χώρισε με την γυναίκα του μετά απο είκοσι χρόνια γάμου.

Ο πατέρας της όμως και πάλι εναντιώθηκε στον γάμο αυτό με αποτέλεσμα να παντρευτούν μόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της. Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά, την Εριέττα και τον Φίλιππο. «Ο Νίκος κι εγώ έπρεπε να συναντηθούμε. Ίσως να αργοπορήσαμε, αλλά συναντηθήκαμε και αφιερωθήκαμε ο ένας στον άλλο».

Η Δυναστεία Λάτση

Ο Γιάννης Λάτσης,γνωστός επίσης ως καπετάν Γιάννης, ήταν Έλληνας εφοπλιστής. Έφυγε στις 16 Απριλίου 2003 σε ηλικία 93 ετών, έκλεισε με την αναχώρησή του την εποχή των «Eλλήνων μεγιστάνων». Μπορεί να μη διέθετε τη στίλβη του Ωνάση και του Νιάρχου, αλλά θα μπορούσε κανείς να τον τοποθετήσει σʼ αυτήν την κατηγορία. Γεννημένος το 1910 στο Κατάκολο από γονείς με καταγωγή βορειοηπειρώτικη, έβρεξε τα πόδια του στο νερό και συνειδητοποίησε ότι τα καράβια τον τραβούσαν σαν μαγνήτης. Ζυμώθηκε με τη θάλασσα, αφού ο πατέρας ήταν ψαράς, απέκτησε νωρίς το πρώτο πλεούμενο, αφού είχε γίνει καπετάνιος, πέρασε όπως πέρασε τα χρόνια της Κατοχής, και μετά την απελευθέρωση άρχισε να δραστηριοποιείται για τα καλά στη θάλασσα...

Συνεργάστηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για την μεταφορά πετρελαίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το χτίσιμο της περιουσίας του στηρίχτηκε πολύ στους ισχυρούς φίλους του με τους οποίους είχε συνάψει φιλική σχέση. Το 1969 ίδρυσε την Πετρόλα Ελλάς ενώ το 1972 αγόρασε έκταση 1.770 στρεμμάτων στην Ελευσίνα για να κατασκευάσει διυλιστήρια. Το 1980 αγόρασε την Bank de Depots από την οικογένεια Ωνάση. Επίσης, είχε στην κατοχή του μέχρι το θάνατο του την επιτυχημένη τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Το 1970 ίδρυσε το το Ίδρυμα Υποτροφιών Ι.Σ. Λάτσης και το 1990 το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας. Με δικά του χρήματα ανέγειρε το Λάτσειο Κολέγιο.

Τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Με δικά του έξοδα αναπαλαίωσε το θέατρο Απόλλων στον Πύργο, ενώ επίσης με δικά του έξοδα έχτισε το Λάτσειο δημοτικό μέγαρο στην ίδια πόλη.

Ήταν παντρεμένος με την Εριέττα Τσουκαλά, και απέκτησε 3 παιδιά, τον Σπύρο, την Μαργαρίτα και την Μαριάννα.

Αναστασία Γαλάνη
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...